Stäng fönster Haninge kn, LUDVIGSBERG 8:3 M.FL. MUSKÖ KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - MUSKÖ

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Utbruten ur Västerhaninge 1731.

LÄGE OCH OMGIVNING - Muskö kyrka i Stockholms skärgård ligger lågt i landskapet i utkanten av den tidigare bygden men nu i tätorten.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Kyrka i trä med rektangulär form, vars östparti inrymmer ett smalare kor och flankerande utrymmen för sakristia och textilförvaring, samt ett gravkor av tegel i sydost.

I: Ett träkapell uppfördes runt 1630, med vapenhus i väster och sakristia i norr. Kyrkan var rödmålad och hade spåntak. Tunnvälvt tak över kyrkorummet, som också var försett med målningar. Under slutet av 1700-talet lät brukspatron Levin bygga till ett gravkor i tegel på kyrkans sydöstra sida. Endast gravkoret återstår.

II: Den nuvarande kyrkan härrör från 1877 och uppfördes efter ritningar av Johan Oskar Eriksson, intill det kvarstående gravkoret. Kyrkan hade ursprungligen en rektangulär plan med utbyggd sakristia i öster. Denna sakristia revs 1952 och utrymme för sakristia och textilkammare förlades på ömse sidor om det inbyggda koret.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Vitmålad träpanel och tak klätt med tegel. Altartavlan skänktes 1770 till den gamla kyrkan, predikstolen är ett arbete från 1600-talet.