Stäng fönster Gotland kn, FÅRÖ KYRKOGÅRDEN 1:1 FÅRÖ KYRKA

Historik
Fårö socken omfattar hela Fårön och Gotska sandön. Kyrkan ligger intill vattnet i den innersta delen av bukten på öns östra sida. Kyrkan är den gotlandskyrka som förändrats mest efter medeltiden och skiljer sig därigenom från de övriga kyrkorna i landskapet. Den är uppförd av kalksten och består av ett långhus, ett rakslutet korparti med korsarmar i söder och norr, vilkas östra väggar ligger i linje med altarväggen, samt ett torn i väster och en vidbyggd sakristia öster om koret. Ingångar finns väster, via tornets bottenvåning, som fungerar som vapenhus, och korsarmarnas gavlar mot söder och norr. Kyrkans äldre byggnadshistoria är oklar. Av den nuvarande byggnaden återstår tornet och långhusmurarna från medeltiden. Tornet påbyggdes och försågs med den nuvarande höga tornspiran i flera avsatser 1751. Vid 1800-talets början hade långhus och kor samma bredd och höjd och var försedda med var sin portal i söder. I norr låg en sakristia. 1858-59 ombyggdes kyrkan. Sydportalerna igensattes, nya fönster togs upp, sakristian revs liksom korets östvägg och kyrkans storlek nästan fördubblades genom uppförandet av det nuvarande korpartiet med korsarmar och sakristia. Kyrkan har en ljus och sammanhållen nyklassicistisk interiör, även om inredningen huvudsakligen är äldre. Rummet täcks av flacka tunnvalv av trä, lagda i två riktningar. I väster finns en läktare. Altaruppsatsen härrör från 1600-talets senare del, predikstolen med intarsiadekor troligen från 1740-talet. Den enkla dopfunten, kyrkans viktigaste medeltida inventarium, kan dateras till 1300-talet. Kyrkans märkligaste inredningsföremål är den s.k. "Stora Kutatavlan" en minnestavla från 1618 över en grupp säljägare som räddats efter att ha drivit på ett isflak.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1996.