Stäng fönster Ockelbo kn, LINGBO 1:8 LINGBO KYRKA

Historik
Kyrkobyggnaden, som är belägen i nord-sydlig riktning med torn och huvudingång i norr, påbörjades 1815 och invigdes 1829. Den timrades i trä, på en grund av natursten. Planen utgörs av ett rektangulärt långhus med sakristia innanför altarväggen i söder. Tornet uppfördes 1825.

Orgelläktaren i norr uppfördes 1875-76. Vid en restaurering 1912 tillkom den nuvarande altarringen samt orgeln.

År 1955-56 skedde en större restaurering under ledning av Einar Lundberg. Vid detta tillfälle tillkom den befintliga ljusa färgsättningen, den öppna bänkinredningen, brädgolvet, läktarunderbyggnaden samt innertaket. Det sistnämnda uppfördes som ett valv under det gamla, med mellanliggande isolering. Kyrkan försågs även med en ny värmeanläggning.

Av äldre bevarad inredning finns en predikstol från 1711 som ursprungligen stått i Skogs kyrka. Altartavlan är ett italienskt 1600-talsverk, skänkt till kyrkan 1955.