Stäng fönster Sundsvall kn, MINERVA 8 DAHLMAN-NORDLINGSKA HUSET

Historik
Byggnaden - kvarterets största och högsta - är uppförd i fyra våningar i en personligt präglad nygotisk stil efter byggnadslov meddelats 1890. Byggherrar var grosshandlarna A.G. Dahlman och A.W. Nordling och arkitekt Gustaf Hermansson. Över det avfasade hörnet med ingången finns ett hängtorn med ett högt smalt kägeltak. Fasaderna har rika muralmålningar al fresco utförda av Axel Söderberg efter skisser av Hermansson. I frisen mellan andra och tredje våningen finns motiv som illustrerar arbetet i byggenskapens tjänst samt tänkespråk som syftar på byggnadsyrket. Lunetterna över fönstren i tredje våningen har emblem för handel och sjöfart, konst arkitektur och målning. I trapphuset finns en fribärande svängtrappa på järnställning. Glasfönstren i trapphuset har allegoriska motiv symboliserande årstiderna, de fem sinnena, konsten och vetenskapen. Större delen av bottenvåningen inrymde från 1891 till 1979 apoteket Lejonet. Här är nu olika butiker. För övrigt innehåller huset kontor och bostäder.
Fasaderna restaurerades 1979.