Stäng fönster Sigtuna kn, HAGA KYRKA 1:1 HAGA KYRKA

Haga kyrka tillhör den talrika gruppen små medeltidskyrkor i Uppland.
Sannolikt växte kyrkan fram successivt under medeltiden till den byggnad vi ser idag med undantag för det senare rivna vapenhuset. Troligen har kyrkan haft en föregångare i trä.

Kyrkan har en enskeppig plan bestående av ett rektangulärt långhus, ett smalare kor med rak avslutning och mot norr en sakristia samt i väster ett smalare tillbyggt parti. Kyrkan är uppförd av gråsten i form av utvald marksten möjligen med tuktade hörnstenar och med murbruk som bindemedel. Västfasadens gavelröste är murat i tegel med blinderingar. Samtliga valv, bågar samt dörr- och fönsteromfattningar är murade i tegel.

Vid undersökningar 1974 har konstaterats att den tunnvälvda sakristian är den äldsta delen av kyrkan. Den var möjligen i sitt första skede fogad till en träkyrka. Koret byggs som nästa etapp och först därefter tillfogas långhuset. Som en sista utvidgning av kyrkan under 1400-talet bör den västra delen ha kommit till, ursprungligen ämnad som torn men aldrig fullbordad.