Stäng fönster Gotland kn, VISBY HYPOTEKET 2 KV HYPOTEKET 2

Historik
KVARTERET HYPOTEKET - Kvarteret Hypoteket är centralt placerat i Visby innerstad. Det är rektangulärt till formen och gränsar med långsidorna till Hästgatan i norr och Volters gränd i söder, samt med kortsidorna mot Mellangatan i öster och Strandgatan och Donners plats i väster. Före den nu rådande fastighetsbenämningen tillhörde Hypoteket Strandrotens andra kvarter med tomterna nummer 10-11. Idag är kvarteret uppdelat på två fastigheter.
Kvarteret hade under medeltiden en ur affärssynpunkt strategisk placering med ett läge intill stadens då viktigaste handelsstråk. Vid denna tid löpte en smal gränd genom området i öst-västlig riktning och delade det i två långsmala kvarter. Det norra av dessa kvarter tog även halva nuvarande Hästgatan i anspråk, eftersom den var betydligt smalare än idag. Under medeltiden kan det ha funnits sammanlagt 22 stenhus på kvarterets båda delar, varav 18 är kända idag.
På 1600-talet låg antagligen en stor del av kvarteret öde och i ruiner. Mot slutet av århundradet köptes den mark som i stort sett motsvarar Hypoteket 1 upp av rådmannen Johan Wolter, som lät uppföra de två större stenbyggnader som ännu finns på fastigheten. Wolter gav också upphov till namnet på den gränd som ligger söder om fastigheten. Kvarteret fick sin nuvarande utbredning under 1800-talet, då en del av kvarterets mark styckades av till förmån för Hästgatans breddning. Kort därefter lades även den genom kvarteret löpande gränden igen. Den igenlagda gränden var delvis överbyggd av ett valv, som idag är inbyggt och bevarat i byggnad 1 på Hypoteket 2. Under 1800-talets slut uppfördes de byggnader som idag står på Hypoteket 2, den ena för hotellverksamhet och den andra för butiksändamål.
Kvarteret domineras av stora och pampiga byggnader som representerar de borgare och köpmän som ursprungligen ägde kvarterets fastigheter. Sedan 1870-talet finns Gotlands Hypoteksförening i huvudbyggnaden på Hypoteket 1. I övrigt finns idag kontorslokaler, restaurangverksamhet samt i viss utsträckning även bostäder i kvarteret.
HYPOTEKET 2 - Fastigheten Hypoteket 2 utgör kvarterets nordöstra hörn och gränsar därmed till Hästgatan i norr och Mellangatan i öster. Idag finns kontor, bostadshus och restaurang på fastigheten. Under medeltiden hade fastigheten en något annorlunda sträckning och omfattade ett eget kvarter, med en avskiljande gränd mellan nuvarande Hypoteket 1 och 2. Fastigheten var vid denna tid bebyggd till hela sin yta med två stenhuslängor, varav den norra längans hus låg ute i det som idag är Hästgatan.
Vid slutet av 1600-talet hade det medeltida kvarteret delats i två delar, en västlig och en östlig. Den västra tomten var ut mot Strandgatan bebyggd med ett hus av sten och trä och på den östra fanns vid Mellangatan ett hus av trä med gårdsrum. Enligt 1785 års husklassifikation, när fastigheterna slagits samman, fanns det ett stenhus i två våningar med tegeltak, ett öde stenhus, en stallbyggnad av trä och en vedbod på fastigheten. Vid 1800-talets början styckades nära hälften av det medeltida kvarteret av, till förmån för Hästgatans breddning. Fastigheten erhöll sin nuvarande sträckning vid 1800-talets mitt då den medeltida gränden lades in i tomtmarken till nuvarande fastighet.
Dagens huvudbyggnad ligger mitt på kvarterets nordöstra sida med långsidan invid Hästgatan, och uppfördes troligen på 1860-talet. I byggnaden ingår minst två medeltida hus samt det gatuvalv som ursprungligen förband de båda husen över den medeltida gränden. Byggnaden uppfördes som hotell och har en nygotisk exteriör. I hörnet vid Hästgatan och Mellangatan finns en byggnad som sannolikt uppfördes på 1880-talet, byggnad 2. Fastighetens gård är innesluten av höga, putsade murar mellan de båda byggnaderna, och anlades för att användas som servering 1947, efter ritningar upprättade av Gunnar Aspe. Den är tidstypisk med sin kalkflisbeläggning och fontän. I muren längs Hästgatan finns en smidesgrind med visbymotiv som är tillverkad av Rolf Wickman.