Stäng fönster Åmål kn, GUSTAVSBERG 3:7 TÖSSE GAMLA KYRKA

FÖRSAMLING 1995: TÖSSE MED TYDJE

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken. Tydje införlivad mellan 1867 och 1870 (Tösse med Tydje).

LÄGE OCH OMGIVNING - Socken ligger i slättbygden i landskapets nordöstra del. Tösse gamla kyrka, som alltjämt är i bruk, är belägen knappt en km nordost om den nuvarande. Den övergavs 1812, varefter församlingen nyttjade Tydje gamla, numera rivna kyrka. Efter en restaurering 1961 invigdes Tösse gamla kyrka åter för sakralt bruk.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - I: Den murade kyrkan består av ett rektangulärt långhus med ett tresidigt korparti. Vid en putsavknackning 1910 konstaterades i det befintliga långhusets västparti intakta mursträckningar av en tegelkyrka med murar i munkförband, tidigast från 1200-talet. Kyrkans ursprungliga planform är inte säkert känd. Efter en ombyggnad 1725 fick korpartiet sin nuvarande utformning. Ödekyrkan lämnades 1812 att förfalla, men såldes 1832 för att brukas som spannmålsmagasin. Efter en omfattande restaurering, bekostad av en stiftelse och ledd av arkitekt Sten Branzell, återinvigdes kyrkan 1961.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR -
Kyrkans murar är vitputsade, såväl ut- som invändigt och genombryts av stora, rundvälvda fönsteröppningar, vilka delvis rekonstruerades 1961 när kyrkan åter sattes i stånd. Det västra gavelröstet är brädfodrat. Långhuset har sadeltak med tegeltäckning, vilket är valmat över den tresidiga östmuren. Ingång i långhusets västgavel. Det enkla kyrkorummet täcks av ett platt innertak av trä. Inredningen är sparsam.