Stäng fönster Helsingborg kn, BRUNNSHOTELLET 1 M.FL. RAMLÖSA BRUNN

Historik
Sedan Ramlösa brunn upptäcktes år 1707 har den fram till 1972 besökts som kurort, till vilken en rad framstående läkare varit knutna. I olika perioder har Ramlösa också varit samlingsplats för societeten och däremellan fungerat som folklig nöjesplats. I den stora brunnsparken, som började byggas vid 1800-talets början, finns bl.a. hotell, varmbadhus och ett 20-tal villor. Många av villorna är uppförda i korsvirke, överklädda med panel och prydda med snickerier. Villorna ombyggdes under senare delen av 1800-talet för att utöka antalet rum. Stora hotellet uppfördes omkring 1880 efter ritning av en arkitekt Stenberg från Stockholm, på platsen för det nedbrunna gamla hotellet och tillbyggdes 1907. Det är en panelklädd tvåvåningsbyggnad med veranda i morisk stil. Tvättinrättningen, ritad av O. Andersson, byggdes som badhus 1919-21 i nyklassisk stil med en halvcirkelformad brunnshall med arkader. Hela brunnsmiljön har bevarat sin genuina karaktär.