Stäng fönster Sandviken kn, KYRKÅSEN 4:2 SANDVIKENS KYRKA

Historik
Sandvikens kyrka är en basilika byggd i tegel; dess plan är rektangulär med ett smalare, utskjutande kor i öster. Klocktornet är placerat över koret i öster. Klocktornet är placerat över koret. Tornhuven är byggd i avsatser och klädd med spån. Den kopparklädda spiran kröns av ett förgyllt kors. Långhusets tak täcks av lertegel. Fasaderna är putsade i en rödbrun nyans. Västgavelns murade blinderingar, de spetsbågiga, blyinfattade fönstren och portalens fyrpassfönster anknyter till medeltida kyrkoarkitektur.

Kyrkorummet består av ett mittskepp, täckt av ett tunnvalv, samt två lägre sidoskepp skilda från mittskeppet av tre par kolonner, vilka är sammanbundna av runda arkadbågar. Spetsbågade valvribbor indelar sidoskeppen i travéer. En spetsbågeformad triumfbåge skiljer det högre belägna, stjärnvalvskrönta koret från långhuset. Väggar och tak är putsade i gråvitt. Golvmaterialet är tegel, utom i de slutna bänkkvarteren som fått trägolv.

Altartavlan är utförd av Gunnar Torhamn 1931.

KÄLLA: Hållén, Agneta, Nya svenska kyrkor III. Rapport RAÄ 1997:1. Stockholm 1998.