Stäng fönster Sollefteå kn, SKEDOM 16:1 TALMANSGÅRDEN, MULTRÅ

Historik
Talmansgården ligger i ett höjdläge med Ångermanälven längre ned i söder. Gården består av fyra byggnader, ett bostadshus, en lekstuga, en fd lanthandel och ett fårhus. Det fjärde huset ingår ej i byggnadsminnet. Tidigare bestod gården även av en ladugård och ett magasin, som sedan 1937 tillhör grannfastigheten. Norr om byvägen ligger också en avstyckad fd bryggstuga, nu ombyggd. 1912 flyttades dessutom ett stort bostadshus, som tidigare var manbyggnad på gården och 1899 ersatts av det nuvarande bostadshuset, till militäranläggningen I 21. På militäranläggningen kallades det senare för soldathemmet.

Bostadshuset är uppfört 1899 i två plan med salsbyggnad, och står på huggen delvis krysshamrad naturstensgrund, en torpargrund där ca ¼ är utgrävd källare. Stommen är av timmer med utvändigt stående resp. liggande fasspontpanel. Taket är ett sadeltak med pannplåt ovanpå ett ursprungligt falsat plåttak. Huset företer tidstypisk klassicism med frontoner över fönster, konsolfris vid takfot och kraftigt gesimsband mellan 1:a och 2:a våningen, men även något friare drag genom den två våningar höga glasverandan mot väster, som motsvaras av en hög frontespis mot öster.
Den fd handelsboden är uppförd ca 1860 i 1 ½ plan. Möjligen ett tidigare bostadshus som finns med på lagaskifteskartan från 1840, men ombyggt ca 1860 då lanthandeln inrättades. Byggnaden är uppförd i timmer med fasad av liggande fasspontpanel. Även här finns klacisserande detaljer, men med en ålderdomligare karaktär. Invändigt finns en del väggfast interiör från den gamla handelsboden bevarad.
Gårdens lekstuga är uppförd runt sekelskiftet, men är något förändrad.