Stäng fönster Umeå kn, UMEÅ 6:4 UMEÅ STADS KYRKA

Historik
Sedan den gamla träkyrkan brunnit ner på julaftonen 1887 och resten av stadens centrum brunnit ner sommaren 1888, stod Umeå inför en omfattande byggnads-verksamhet. Den nya stadsarkitekten Fredrik Olaus Lindström fick rita flertalet offentliga byggnader som måste nyuppföras, däribland stadskyrkan. Den byggdes 1892–94 i nygotisk stil, av tegel på en sockel av granit. Kyrkan har en treskeppig plan med tvärskepp. Huvudentrén är genom tornet i nordväst, medan det smalare koret ligger i öster. Att tornet inte på konventionellt sätt placerades i väster var en anpassning efter tomtens bärighet. Av ekonomiska skäl tvingades arkitekten också pruta på materialkvaliteten, förenkla och välja billigare lösningar än avsett.