Stäng fönster Umeå kn, SOFIEHEM 4:5 ÅLIDHEMS KYRKA

Historik
Ålidhemskyrkan uppfördes i början av 1970-talet – en tid när Umeå präglades av kraftig befolkningstillväxt pga. universitetets tillkomst och sjukhusets utbyggnad. I närheten av dessa stora arbetsplatser i östra utkanterna av staden växte flera nya bostadsområden fram. Ålidbacken fick lamellhus och punkthus, den äldre stadsdelen Sofiehem utvecklades till ett småhusområde och den nya stadsdelen Ålidhem planerades i första hand för studenter och anställda vid sjukhuset och universitetet. Fortfarande är Ålidhem stans största studentområde, men det är också en av Umeås mest mångkulturella stads-delar. Ålidhem utgör ett fint exempel på 1960-talets stadsbyggande, med rätvinklig stadsplan, funktionsuppdelning mellan bostäder och service, trafikseparering med utifrånmatning, samt flerbostadshus i form av röda tegellådor i ca 4 våningar. Kompletterande bebyggelse har därefter tillkommit både på Ålidhem och Ålidbacken under 1990- och 2000-talen.