Stäng fönster Uppsala kn, BÖRJE 2:1 BÖRJE KYRKA

Historik
Börje kyrka är en medeltida gråstenskyrka uppförd omkring år 1300. Öster om det rektangulära långhuset finns ett smalare, rakt avslutat kor. I norr ligger sakristian och i söder vapenhuset. Sakristian är samtida med kyrkan i övrigt. Avsaknaden av blinderingar på vapenhuset samt dess sekundära tegelvalv tyder på att även vapenhuset kan vara samtida med resten av kyrkan, vilket är ovanligt eftersom nästan alla medeltida vapenhus i Uppland byggts på 1400-talet. Fasaderna är spritputsade med slätputsade hörn och omfattningar. Fasadputsen tillkom på 1700-talet. I väster finns ett ursprungligt medeltida rundfönster. Övriga fönsteröppningar är tillkomna på 1700-talet då även de gamla fönsteröppningarna förstorades. Både vapenhuset och långhuset har välbevarade spetsbågiga, gotiska tegelportaler. Vapenhusentrén är försedd med en tjärad träport med mönstrad panel, tillkommen vid
1911-12 års restaurering. Kyrkan har branta sadeltak täckta med tjärade spån.