Stäng fönster Linköping kn, NORRA LUND 3:2 FLISTADS BRUNN

Historik
År 1729, kort efter det att vattnets hälsobringande verkan uppmärksammats, uppfördes ett litet hus över brunnen. Tidigare var denna bara ett sumphål men befolkningen i Flistad och kringliggande socknar hade sedan länge känt till källan. Den var förknippad med vidskepelse och folktro och på midsommarnatten, då vattnet skulle vara särskilt verkningsfullt, samlades man i stora skaror kring brunnen.
Sedan 1900-talets början förekommer ingen brunnsverksamhet i Flistad, men några av husen har bevarats. Äldst är det f.d. brunnshotellet från 1700-talets andra hälft, en timrad, delvis panelad samt rödfärgad byggnad i två våningar. Brunnssalongen av panelat och gråvitmålat timmer uppfördes omkring 1900 och ersatte då en äldre brunnssalong från omkring 1812.
Det åttkantiga vitputsade brunnshuset uppfördes samtidigt som brunnssalongen. Det 1812 uppförda badhuset är kraftigt ombyggt och ingår inte i byggnadsminnet. Mittemot brunnshotellet ligger ett nyuppfört bostadshus.