Stäng fönster Köping kn, MUNKTORPS PRÄSTGÅRD 1:71 MUNKTORPS KYRKA

Historik
Munktorp var sannolikt en bas för 1000-talets kristna mission i Västmanland, något som ortnamnet indikerar. Platsen har länge förknippats med den engelske cluniacensmunken David, en av Mellansveriges tidigast kända apostlar. Enligt traditionen utgick han härifrån, men tillfredsställande belägg saknas.

Platsens första stenkyrka, uppförd på 1100-talet, var enligt rådande historisk tolkning en liten rektangulär byggnad med östtorn. Davidskyrkan som idag sticker ut som en liten västlig del av nuvarande kyrka skulle ha varit det ursprungliga långhuset. Det medeltida tornet hade ett flertal öppningar, oregelbundet placerade på varje sida.

Allmänt antas att den så kallade Mellankyrkan öster om tornet byggdes ut på 1200-talet; ett enskeppigt långhus med sakristia och sidokapell utbyggda mot norr. Kyrkans äldsta dopfunt har daterats till denna tid. Förmodligen redan på 1300-talet blev ett vapenhus utbyggt, med en liten kur på västra sidan. Över Davidskyrkan slogs kryssvalv.

För mer information se kyrkobyggnadens historik samt bifogad PDF med bifogad lista över historiska händelser med årtal och källhänvisning.

Otryckta källor
Riksantikvarieämbetets antikvarisk-topografiska arkiv (ATA):
• Fotografier, skrivelser
• Ihrfors, Eric: Westmannia sacra, handskrift färdigställd 1899-1902, baserad på församlingsarkivens handlingar från äldsta tid fram till omkring 1900

Västmanlands läns museums arkiv (VLM):
• Gravvårdsdokumentation 1991, redovisad av antikvarie Eiwor Sandberg i januari 1992

Västerås stifts arkiv (VS):
• Västerås domkapitel E IV b: 73; protokoll från specialvisitation 6/9 1851, visitation 6-7/7 1907
• E V a: ; ämbetsberättelse 30/6 1931
• Västerås domkapitel F III a: 3; biskopsvisitation 1625 med senare gjorda tillägg
• Västerås domkapitel F III a: 6; biskopsvisitation 29/10 1634
• Västerås domkapitel F III a: 11; biskopsvisitation 1672
• Västerås domkapitel F III a: 19, biskopsvisitation 23/5 1737
• Västerås domkapitel F III a: 29, generalvisitation 13/6 1779
• Västerås domkapitel F III a: 31, visitation 9/7 1803
• Västerås domkapitel F III a: 35, visitation 2/7 1875
• Västerås domkapitel F III a, 36, visitation 1886
• Västerås domkapitel F III a: 39, visitation 25-26/7-1896

Litteratur
Boëthius, Gerda: De tegelornerade gråstenskyrkorna i norra Svealand. Stockholm: Svenska kyrkans diakoniststyrelses bokförlag 1921
Boëthius, Gerda: Munktorps kyrka/Västmanlands tidnings julnummer 1917/
Cajmatz, Karl: Ett förbisett byggnadsskede i Munktorps kyrka/Julbok för Västerås stift 1936, s 135-143/
Ekström, Gunnar: Sankt David av Munktorp/Västmanlands fornminnesförening och Västmanlands läns museum, årsskrift 1958-59, s 54-76/
Kilström, Bengt Ingmar: Munktorps kyrka - Nr 37 Utgiven av Västerås stifts kyrkobeskrivningskommitté 1989
Kilström, Bengt Ingmar: Munktorps kyrkomiljö – där David började sitt missionsarbete /Tidernas kyrkplatser, tolv kyrkomiljöer i Västmanlands län – Redaktör Krister Ström, Västmanlands läns museum 1998, s 52-57/

Övriga tryckta källor
Munktorps kyrka får stadigare grund/Arboga tidning 1984-10-25/