Stäng fönster Tidaholm kn, KAVLÅS 1:3 KAVLÅS HERRGÅRD (KAFLÅS HERRGÅRD)

Historiktext från inventeringen "Byggnadsminnen i Tidaholms kommun":
Kavlås är känt sedan 1300-talets slut och har sedan 1723 tillhört ätten von Essen. En äldre, ännu bevarad gårdsanläggning ersattes vid 1700-talets mitt av den nuvarande. Huvudbyggnaden, påbörjad 1750 men färdig först omkring 1775, är till sin exteriör typisk för rokokotiden. Den är uppförd av sten i tre våningar under valmat och brutet tak, klätt med plåt och tegel. Bottenvåningen är behandlad som sockelvåning och skild från de övre av ett brett våningsband. Huvudfasadens fem mellersta fönsteraxlar är i två avsatser framdragna till en mittrisalit med mellersta partiet krönt av en urförsedd gavelfronton. Fasaderna är putsade och avfärgade i gult och vitt; bottenvåningen utom mittrisaliten är dock rödfärgad.

Historiktext från inventeringen "Tillgängliga byggnadsminnen i Tidaholms kommun":
Kavlås är känt som gård eller by redan 1391, när den uppträder i jordeboken 1593 rubriceras den som frälsehemman. Gården har endast sporadiskt fungerat som sätesgård, dvs som bostad för ägarens familj, förrän under 1690-talet när gården kom i hovstallmästaren Gustaf Hårds ägo. Detta är förklaringen till att ingen påkostad bebyggelse kommit till stånd förrän vid 1700-talets mitt då mösspolitikern Fredrik Ulrik von Essen lät uppföra det nuvarande corps-de-logiet. En mer anspråkslös äldre mangårdsanläggning, troligen från tiden då gårdens ägare var Per Brahe dy 1665-1680, finns istället bevarad intill ån, strax NV om den nuvarande huvudbyggnaden. Den består av en lång låg manbyggnad med två flyglar. Hovstallmästaren Gustaf Hård bodde dock i en ny mangård med huvudbyggnad och flyglar av timmer.

1723 förvärvades gården av generallöjtnanten friherre Hans Henrik von Essen, överste för Skaraborgs regemente och bosatt på Kungslena sedan 1720. 1745 övertogs gården genom arv av brorsonen Fredrik Ulrik von Essen, sedermera bemärkt mösspolitiker.

Corps-de-logiet uppfördes åren 1750-1775 med Fredrik Ulrik von Essen som byggherre, på den tiden fanns fortfarande de två envåningsflyglarna av trä från den Hårdska mangården kvar. Den ena kallades kontorflygeln och den andra inrymde herrgårdsköket och lär enligt en beskrivning från 1800-talets senare hälft ha varit rödmålade med höga tak..

Efter byggherrens död 1781 styrde först änka Anne Charlotte Kruuse godset och därefter äldste sonen Reinhold Jacobs maka Gustava Rudbeck efter makens död i en duell. De båda änkefriherrinnorna var båda driftiga och under denna tid tillköptes flera gårdar till godset och de tillhörande småindustrierna blomstrade. 1815 övertogs Kavlås av Fredrik Ulrik von Essens sonson, Fredrik Ulrik dy, sedermera generalmajor och överste för Livregementets husarkår. Ridhuset på gården härrör sannolikt från tiden fr o m 1830-talet då denne anordnade ridskola för officerare vid sitt regemente, en föregångare till Strömsholms ridskola. Ett nytt mejeri med ångmaskinsdrift tillkom också vid mitten av 1800-talet. (Kavlås mejeri blev riksbekant för sin helfeta Herrgårdsost som tillverkades fram till andra världskriget.) Kavlås nådde under denna tid sin största utsträckning men minskade därefter genom arvskiftet efter generalens bortgång 1855.

Den yngste sonen, sedermera riksmarskalken Fredrik von Essen blev därefter ensam ägare till Kavlås från 1859 fram till sin död 1921. Under hans tid tillkom ett nytt stall och ladugård i granit 1863, efter ritningar av Charles Emil Löwenskiöld. Den ena av de gamla träflyglarna ska ha brunnit ner 1870 varpå den andra revs.

Efter riksmarskalkens död 1921 blev sonen, sedermera Överste Carl von Essen ägare till Kavlås. Carl von Essen bekostade tillsammans med makan Ruth Wallenberg en renovering av corps-de-logiet under 1920-talet. Efter att kapten Magnus von Essen övertagit Kavlås 1960 genomfördes ytterligare en renovering av byggnaden under 1970-talet.

Förutsättningarna för jordbruk och småindustrier hade under tiden förändrats, mejeriverksamheten lades ned 1959, men man satsade på en ny ladugård för lösdrift som uppfördes 1973 på den gamla sågbacken på andra sidan vägen, norr om den Löwenskiöldska ladugården. Sedan 1980 är Fredrik von Essen ägare till Kavlås som den sjunde generationen efter byggherren Fredrik Ulrik von Essen.

Sverker Larsson för projektet "Tillgängliga byggnadsminnen i Västra Götalands län" länsstyrelsen 2008-02-26

KÄLLA: Kavlås, byggnadsminnen i Skaraborg nr 6, Nils Fredrik Beerståhl, Länsstyrelsen & Länsmuseet i Skaraborgs län 1988. ISBN 91-85884-55-3