Stäng fönster Söderköping kn, BOSTEBO 5:7 BOSTEBO 5:7. SANKTA ANNA GAMLA KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - SANKT ANNA

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Gamla kyrkan med klockstapel ligger centralt i landskapet, i korsningen mellan två dalgångar 500 m söder om Kapellviken och ca 200 m norr om den nuvarande kyrkan. Miljön är närmast museal. De båda kyrkorna ligger 2 mil sydost om Söderköping.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - I: SANKT ANNA GAMLA KYRKA består av ett rektangulärt långhus, vars murar bara bevarats till ca en meters höjd, samt ett smalare, rakslutet kor. Kyrkans byggnadshistoria är inte tillfredställande klarlagd. Möjligen är koret uppfört under sen-medeltiden intill en träkyrka. En inskrift på korets stjärnvalv tidfäster kyrkans invigning till 1521. Senare har långhuset uppförts (kanske under 1500-talets senare hälft eller omkring 1600). En sakristia har funnits i norr, murad i förband med kormuren. En teckning av Rhezelius från 1634 avbildar kyrkan från söder, med kor och långhus och en mindre utbyggnad, förmodligen ett vapenhus, mitt på södra långhusväggen.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan övergavs när den nuvarande kyrkan invigdes. Ruinen konserverades 1923 och iståndsattes till det nuvarande utseendet 1965-73 under arkitekt Ture Jangviks ledning. Exteriören exponerar ett oputsat gråstensmurverk och täcks av ett skifferlagt sadeltak. Gavelspetsen mot förgården är utförd i trä och ingångsdörren i västgaveln omges av en vid halvcirkel i tegel, uppmurad vid den senaste restaureringen. Det befintliga kyrkorummet, ursprungligen kyrkans kor, har stjärnvalv i två travéer. Den enkla inredningen tillkom vid Jangviks restaurering.