Stäng fönster Falköping kn, FLOBY 1:14 M.FL. FLOBY KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - FLOBY

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken. Vist införlivad senast omkring 1690.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan är belägen i fullåkerbygd, i sammanhållen äldre bebyggelse tillsammans med kyrkoherde- och komministerboställen samt ett missionshus och i utkant av järnvägssamhället. Floby socken ligger väster om Falköping.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Stenkyrka från äldre medeltid. Från medeltidskyrkan återstår endast några finhuggna byggnadsdelar i sandsten, däribland delar av en kolonn från portal eller ljudöppning. Enligt obekräftade uppgifter hade kyrkan ett västtorn med smal, spiralformad murtrappa. När kyrkan raserades hade den korsformad plan, vilket möjligen var resultat av en tillbyggnad 1750. Helt riven 1844 i samband med att nuvarande kyrka uppfördes, sannolikt på samma plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande stenkyrkan uppfördes 1845 och består av rektangulärt långhus med rakslutet korparti, utbyggd sakristia i öster samt västtorn. Som byggmästare anges patron Fredrik Sundler på Vårgårda herrgård.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Murarna är vitputsade såväl ut- som invändigt och genombryts av rundbågiga fönsteröppningar. Den ursprungliga kyrkans enkla nyklassicism förändrades såväl till det yttre som inre 1877-78. I exteriören försågs västtornet med en högrest lanternin samt spira. Ingång via tornets bottenvåning samt mitt på långhusets nord- och sydsida. Det vida kyrkorummet täcks av ett flackt, listindelat brädvalv. Med hänsyn till murarnas bristande hållfasthet har dragstag insatts 1997. Predikstol från byggnadstiden. Ny altaruppsats förvärvades på 1870-talet och är alltjämt i bruk. Altartavlan ("Jesus välsignar barnen") är målad av Mårten Eskil Winge. Öppen bänkinredning samtida med 1870-talets förändringar. Rymlig läktarunderbyggnad från 1982.