Stäng fönster Huddinge kn, VALVET 2 MARIAKYRKAN

Historik
Mariakyrkan i Skogås är uppförd 1986–87. Invigningen av kyrkorummet förrättades av biskop Krister Stendahl den 15 november 1987. Mariakyrkan är planerad som ett kyrkcentrum och ritad av arkitekt Fritz Voigt (1911–2006). Arkitekten har även ritat inredningen och delvis formgivit den konstnärliga utsmyckningen. Fritz Voigt är född i Nürnberg, utbildad vid Tekniska högskolan i München 1931–33 och från 1937 verksam i Sverige med att rita stadsplaner, bostäder, industribyggnader och kyrkor. Han har bl a ritat Baptistkyrkan och Katolska kyrkan i Södertälje samt katolska Vårfrukyrkan i Täby.

Mariakyrkan är skyddad enligt Riksantikvarieämbetets beslut 2001-05-29. Bestämmelserna i 4 kapitlet 3 § lagen om kulturminnen ska tillämpas på kyrkobyggnaden, klockstapeln och den tillhörande kyrkotomten. För kyrkans inventarier gäller bestämmelserna i 4 kapitlet 6–10 §.

Trångsunds församling bildades den 1 januari 1974 genom avstyckning från Huddinge församling. I området fanns då Tacksägelsekyrkan i Trångsund, invigd 1957 och Skogås församlingshem, beläget i Skogås centrum och uppfört 1968. I förhållande till den bostadsbebyggelse som uppfördes under 1960- och 1970-talet i Trångsund och västra Skogås kom kyrkan att ligga alltför isolerad. Detta aktualiserade ett nytt kyrkobygge i Skogås där en lämplig tomt nära församlingshemmet var utsedd. Intentionerna var att bygga ett kyrkcentrum för Trångsunds församling. För kyrkorummet har arkitekten eftersträvat en sakral enkelhet i material, färg och form.