Stäng fönster Åre kn, SVENSTA 1:5 PAULSENSKA HUSET

Historik
De f.d. arbetarbostäderna, även kallade "Paulsenska huset" och "Går´n på Tossön" uppfördes omkring 1860. Huset innehåller fyra lägenheter som ursprungligen beboddes av arbetare vid Husåsågen.
Arbetarbostäderna är en byggnad uppförd i två våningar. Huset är byggt i två timrade stommar med ett mittparti och ett trapphus av resvirke. Fasaden är klädd med panel och målad med falu rödfärg med vita dörr- och fönsteromfattningar. Byggnaden är täckt med ett flackt sadeltak.
Husets fyra lägenheter bestod ursprungligen av vardera 3 rum och kök. En lägenhet är sedan länge ombyggd till två rum och kök. Lägenheterna har till stor del bevarad inredning, som panel, järnspisar, kaminer m.m. Intill bostadshuset finns en förrådslänga med sju förråd. Till gården hör också en matkällare och ett torrdass.
När sågen i början av 1900-talet flyttade sin verksamhet till Pilgrimstad, såldes området med bl.a. arbetarbostäder till inspektor Hans Paulsen vid Huså bruk. Fram tills för några år sedan användes huset för boende, bl.a. för familjer med anknytning till den numera nedlagda sulfitfabriken i Järpen.

Ur byggnadsminnesbeslut 1999