Stäng fönster Berg kn, SVENSÅSEN 2:1 SVENSÅSEN

Historik
Dubbelboden är dendrokronologiskt daterad till 1507-08. Byggnaden är timrad i två sektioner med vägg emellan, där båda sektionerna har varsin dörr. Golvet består huvudsakligen av gamla takbrädor. Taket är täckt med pannplåt. För ca 10 år sedan flyttades dubbelboden ett stycke inom fastigheten till sin nuvarande placering. Den restaurerades och dokumenterades i samband med flytten. Dokumentationsmaterial finns hos Länsstyrelsen. Nyligen har dubbelboden tjärats.
Det f.d. härbret är dendrokronologiskt daterat till 1507, men sedan länge inbyggt mellan bryggstuga/sommarstuga och ett uthus med pulpettak. Historiken bakom härbret är inte känd. Byggnaden är uppförd i två våningar och målad med falu rödfärg. På baksidan är fasaden täckt med panel. Här finns även ett fönster.
Dubbelboden och härbret är två av jämtlands läns 14 kända medeltida timmerhus, som nu är förklarade som byggnadsminne.

Ur byggnadsminnesbeslut 2000.