Stäng fönster Vansbro kn, NÅS PRÄSTGÅRD 1:28 NÅS KYRKA

Historik
I: Medeltidskyrkans utformning är inte närmare känd. Enligt Abraham Hülphers hade den "ofantligt tjocka murar och 2:ne tegelhvalf". Samma källa uppger att "Choret med 1 hwalf" tillbyggdes 1734, samt ny sakristia av sten året därpå. Riven, när den nuvarande kyrkan uppfördes.

II: Den nuvarande stenkyrkan uppfördes 1794-95 under ledning av länsbyggmästare Oscar Sjöström och består av ett rektangulärt, treskeppigt långhus med rakslutet korparti, en utbyggd sakristia i öster och ett torn i väster.

De yttre mursträckningarna efter 1700 talskyrkan är intakta och exteriören fortfarande karaktäristisk för sin tid. Exteriören är vitputsad. Murarna genombryts av stora, rundbågiga fönsteröppningarna. Långhuset täcks av mansardtak, medan sakristian har valmat sadeltak. Tornhuven kröns av en lanternin. Ingång mitt på långhusets sydsida. Innerväggarna är vitputsade. Kyrkans inre präglas av en genomgripande ombyggnad 1913 15. Kyrkorummet fick då sin indelning i skepp, genom de nytillkomna arkadgenombrutna murarna. De nuvarande innertaken byggdes under 1700 talskyrkans ursprungliga trätunnvalv. Kyrkorummet har nu basikal struktur; mittskeppet är väsentligt högre än sidoskeppen. Samtliga skepp täcks av plana innertak. Kyrkorummets färgsättning tillkom under nämnda restaurering och är fortfarande välhållen. De målade dekorationerna kring högväggens blinderingar och innertakens bjälkar, ger kyrkorummet en nationalromantisk prägel.