Stäng fönster Eksjö kn, EVIGHETEN 2 HÄSSLEBY KYRKA

Historik
Hässleby kyrkogård har medeltida ursprung. Enligt uppgift skall den medeltida kyrkan ha varit belägen
strax öster om nuvarande. Kyrkogårdens äldre del är klart avläsbar genom sitt något högre platåläge. 1909
beslutades om en utvidgning åt söder. Senast 1920 var denna kompletterad med ännu en utvidgning längs östra sidan. På fotografier från 1930- och 40-talen kan man se att de enskilda gravarna som regel har inhägnad grusbädd. De allmänna gravarna har resta träplankor som vårdar. De allmänna gravarna ligger kronologiskt allt efter den dödes frånfälle och var kostnadsfria. Den s.k. allmänna linjen upptog kvarteren öster om kyrkan. Troligen under 1940-talet tillkom trädplanteringarna på utvidgningen. Ett bårhus uppfördes 1944 efter ritningar av arkitekt Johannes Dahl, Tranås. 1964 togs en ny ingång upp i väster, mitt för kyrkporten. Nya grindar tillverkades i överensstämmelse med de gamla i norr. Samma år uppsattes lyktstolpar. Under 1960- och 70-talen började de allmänna linjerna i kyrkogårdens nordöstra del tagas i bruk för nya gravsättningar, varvid deras karaktär förändrades. Det är osäkert hur många trävårdar som ännu stod vid den tiden. Ett flertal granitvårdar är nu placerade i ett hörn av kyrkogården. 1970 tillstyrktes ett förslag till utvidgning, upprättat av stadsträdgårdsarkitekt Ivar Andersson. Denna utvidgning skedde längs den södra sidan. 1977 bestämdes att ”gravplatsernas kantstenar borde avlägsnas efterhand” i en strävan att skapa lättskötta, sammanhängande gräsytor. Mer än hälften av alla grusbäddar med stenram försvann under de kommande åren, liksom järnstaketet kring Sjögrenska graven. 1987 godkändes ett förslag till fullbordan av minneslund i kyrkogårdens sydöstra hörn.