Stäng fönster Hedemora kn, VIKMANSHYTTAN 2:7 VIKMANSHYTTANS KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN NYA SVENSKA KYRKOR - Kyrkorummet murat i slammat tegel till dominerande höjd med cirkulär absid och utbyggd sakristia. Anslutna församlingsrum lågt byggda i trä. Ovanför sakristian ett stort nordfönster till tak i kordelen. Interiören i gulbrunt fasadtegel med rött tegelgolv och bänkkvarter i naturfur. Korpodium, altare, predikstol och dopfunt murat i grönskimrande slaggsten från bygdens masugnsdrift. Kyrkporten sitter i sydöstra hörnet omedelbart intill en öppen förhall till församlingsrummet, vars norrvägg har högtsittande fönster direkt under tak och en rad fönsterdörrar mot förplatsen. Församlingsrummets östgavel är helt öppen mot det två steg lägre belägna kyrkorummet. Från gatan i norr nås alla utrymmen från en entré med kapprum intill sakristian.

Källa: Illerstad, Lennart: Nya Svenska kyrkor. D1, Svealand. 1990