Stäng fönster Bräcke kn, LJUNGÅ 1:15 LJUNGÅ KAPELL OCH BEGRAVNINGSPLATS

Historik
Bolagsägt kapell och bårhus, uppfört på en tallbeväxt sandås invid Ljungå gamla sågverk i Hällesjö sockens sydöstra del. Begravningsplatsen är omgiven av en klippt häck. Söder om kapellet finns en grusplan och gräsmatta med naturvuxna rönnar. En grusväg leder upp till kyrkomiljön.

Begravningsplatsen etablerades antagligen vid kapellets tillkomst under andra hälften av 1860-talet, något som styrks av en odaterad beskrivning av platsen, skriven vid Sundsvallsbolagen (ATA, sannolikt på 1940-talet). De äldsta gravvårdarna är ett par smidda järnkors från 1870-talet på platsens sydöstra del.

1868 uppfördes ett enkelt träkapell med rektangulär grundplan utan sakristia. Kapell och kyrkogård invigdes 1871.

1889 uppfördes en enkel klockstapel, denna brann dock ned till grunden tillsammans med kapellet 1maj 1898.

Det nuvarande träkapellet i nationalromantisk stil byggdes 1907- 1909 efter ritningar av Rudolf Arborelius under ledning av byggmästare J.Jönsson. (J.Jönsson är sannolikt identisk med Jöns Jönsson (1858- 1927) med hemort i Ödeviken).

Begravningsplatsen utvidgades västerut vid mitten av 1940-talet på initiativ från bolaget, men domkapitlet skriver 1944 att kyrkogården också utvidgades redan omkring 1904-1915, dvs. i samband med att nya kapellet byggdes.

Vinterbilder tagna av länsstyrelsen 1944 visar att platsen då ännu var omgiven av ett trästaket med smala spjälor. Inom begravningsplatsen fanns då ett par granar, samt ett par enskilda större gravplatser omgivna av smides- eller gjutjärnstaket. Anteckningar (”nya, ”gamla”) på fotografierna från 1940-talet kan dock tolkas som om utvidgningen genomförts – staketet borde i så fall ha förlängts, för att också omfatta den nya delen.
En planritning daterad 1940 visar den nuvarande, strikta rutnätsplanen med gräsytor och grusgångar, som alltså möjligen anlades vid denna tid.

En ny omfattande planering av begravningsplatsen genomfördes dock 1960, då gravvårdarna först togs bort, jordmassor påfördes och gräsmattor och häckar planterades. Det gamla trästaketet revs vid detta tillfälle, men gravvårdarna återställdes (dock ej nämnda gravordningar i form av järnstaket). Stenplattor lades i gångarna. Samtidigt utökades kyrkogården med ca 500m2 söderut ( Brannemark).

Träd saknas inom begravningsplatsen idag. Häckarna består av ett par tre olika arter (svårbedömda vid besiktningstillfället, men troligen ungersk syrén, häggmispel och mårbär).

Enligt en skrivelse från Kungl. Byggnadsstyrelsen 1944-12-02 tillkom begravningsplatsen i syfte att tillgodose behovet för Ljungå bruk (kopia i ATA).

Källa: Beslut_Bygnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Jämtlands län, 2010-09-27, Dnr 432-6767-02