Stäng fönster Enköping kn, VECKHOLM 4:1 VECKHOLMS KYRKA

Historik
Kyrkan är ursprungligen byggd som en rektangulär salkyrka under sista fjärdedelen av 1200-talet. Denna kärnkyrka utvidgades åt väster på 1300-talet. Den nya västgaveln försågs med tre höga, smala och spetsbågiga blinderingsnischer. Nästa byggnadsetapp var uppförandet av vapenhuset och valvslagningen i långhuset, vilket skedde mellan 1430 och 1460. Under 1400-talets slut byggdes sedan sakristia och långhuset förlängdes åt öster med ytterligare två travéer. Kort efter det har den södra korsarmen uppförts. Efter Johan de la Gardies död 1640 nedsattes hans kista i ett valv under södra korsarmen. Ett gravmonument över honom placerades i korsarmen år 1661. Korsarmen byggdes sedan om på 1740-talet då gravmonumentet avlägsnades och bänkinrednings insattes.

I stark kontrast mot medeltidskyrkans exteriör står gravkoret öster om långhuset byggt på 1670- 80-talet. Det uppfördes för Jacob de la Gardie efter ritningar av Nicodemus Tessin d. ä. och har en strikt klassicistisk uppbyggnad med pilastrar och sandstensornament. Gravkoret var ursprungligen avsett att bli större och mer påkostat. Reduktionen ruinerade Magnus Gabriel de la Gardie vilket gjorde att han inte kunde fullfölja sina byggnadsplaner. Gravkoret stod länge utan tak tills det täcktes på 1770-talet. Det fullbordades först på 1880-talet.