Stäng fönster Göteborg kn, KALLEBÄCK 752:23 GUSTAFS KÄLLA

Historik
Göteborgs första vattenledning, som tillkommit genom privat initiativ, blev färdig 1787 och gick från Kallebäcks källa till tappställen i centrala delar av staden. Samma år stod också källhuset färdigt. Källan blev uppkallad efter Gustav III efter hans besök 1787. Som minna av denna händelse beslöt man att resa en minnessten. Stenen i marmor ritades av C W Carlberg och skänktes av greve C J Gyllenborg.

Gustafs källa är en del av Göteborgs första stora vattenanläggning. Under 1700-talet var det ont om rent dricksvatten inne i Göteborg och friskt vatten transporterades till staden i tunnor bl a från Kallebäcks källa. År 1786-87 byggdes en vattenledning som bestod av genomborrade trästockar. Den sträckte sig från Kallebäcks källa till en stor reservoar vid nuavarande Kungsportsplatsen. Vattnet fördes sedan vidare till tappställen med brunnshus vid Kungsporten, Domkyrkan och Stora Torget (Gustaf Adolfs torg). Stadsarkitekten C W Carlberg hade utarbetat planerna för projektet och det genomfördes bl a av skotten A Blackwood.

Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse, Del II. Göteborgs stadsbyggnadskontor/stadsmuseum. Kungälv 2003