Stäng fönster Västerås kn, KYCKLINGEN 43 NORDANBY HERRGÅRD

Historik
Nordanby gård är inom Västerås kommun det enda välbevarade exemplet på de under 1800-talet vanligt förekommande "landerierna" (lantliga borgarresidens med jordbruk). Gården ligger inom Västerås stadsgräns utmed Bergslagsvägen i ett numera bebyggt område. I anslutning till gården finns ännu fungerande ekonomibyggnader till jordbruket.
Med all sannolikhet tillkom gården på 1810-talet genom köpmannen J-G Nordströms markinköp. Denne lät uppföra de byggnader, som utgör stommen till den bevarade bebyggelsen. På uppdrag av den nye ägaren, apotekaren och brukspatronen Christian Mauritz Zimmerman, genomgick mangårdsbyggnaden år 1847 en ombyggnad som gav den dagens utformning. Manbyggnaden, av rödfärgat timmer i två våningar under tälttak, tillbyggdes med kopplade flyglar i bottenvåningen samt med lanterninvåning överst. Byggnaden fick även dess nuvarande panelning och sin karaktäristiska senempireutsmyckning med balustrader, kolonnburen förstukvist och påkostad interiör. Flyglarna fick spritputsrevetering och östra flygeln försågs med klocktorn. Portliderbyggnaden tillkom genom utökningen av en mindre befintlig byggnad.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Västmanlands län, 1991-01-28, Dnr 221-273-89