Stäng fönster Stockholm kn, KRONOBERG 18 GAMLA POLISHUSET, STOCKHOLM

Historik
Det gamla polishuset och det numer rivna rannsakningsfängelset byggdes 1909-13 efter ritningar av arkitekten Gustaf Lindgren. År 1938 byggdes en ny förvaltningsbyggnad och 1955-59 tillkom en byggnad vid Kungsholmsgatan och 1975-77 uppfördes det nya polishuset.
Det gamla polishuset har starka symboliska uttryck med drag från stormaktstidens arkitektur i förkroppningar och torn, i mittkupolen och den monumentala entrén med dubbel granittrappa. Fasaderna är slätputsade och rusticerade och utsmyckade med bland annat balustrader och våningslister i natursten.
Polishuset byggdes med en väldig lanternin över mittkroppens centralt placerade trapphall, och tre långsträckta lanterniner över mittkorridoren i de bägge sidobyggnaderna. I korridoren ledde ljuset sinnrikt ner genom schakt och lanternintak genom hela huset ner till bottenvåningen, där glasbetongrutor i golven skulle ge en aning ljus även åt jordvåningen. Idag är lanterninerna plåtklädda och schakten provisoriskt brandavskilda med reversibla bjälklag.
Interiören är till stor del mycket välbevarad med entréhall med överdådiga stenarbeten, korridor med bland annat snickerier och räcken och tjänsterum med stuckaturer, snickerier, ventilationsgaller och paneler.
Stockholms gamla polishus är ett välbevarat polishus av stort socialhistoriskt, kulturhistoriskt och arkitektoniskt värde. Planlösningen med mittkorridor och ljusnedföring är bevarad. Byggnadens arkitektur är såväl i helheten som i detaljerna, och såväl utvändigt som invändigt av hög klass.