Stäng fönster Norrtälje kn, UNUNGE PRÄSTGÅRD 2:1 UNUNGE KYRKA

Historik
Ununge kyrka är belägen på en ås vid den gamla vägen mellan Edsbro och Edebo. Äldsta inventarier är dopfuntscuppa och triumfkrucifix från 1200-talet. Kyrkan är uppförd av gråsten. Den består av rektangulärt långhus, tre stjärnvälvda travéer varav koret utgör den östligaste, sakristia på korets nordsida och vapenhus på långhusets sydsida. Kyrkan har fogstrukna fasader, branta sadeltak och rundbågiga fönsteröppningar. Långhusets två östra travéer har daterats till 1300-talets senare del eller 1400-talets början. En målad planka från ett innertak härrör dock från folkungatid. Något senare uppfördes sakristian, vars västra mur idag finns kvar. I slutet av medeltiden förlängdes långhuset med den västra travéen, valven slogs och vapenhuset tillfogades. Sakristian ombyggdes och utvidgades 1828-31. 1897 genomgick kyrkan, främst interiören, en större restaurering efter ritningar av Bror Almquist, bl.a. tillkom kalkmålningarna. Denna interiör är i stort sett bevarad idag.