Stäng fönster Orust kn, STALA 1:1 STALA KYRKA

FÖRSAMLING 1995: STALA

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan är enskilt belägen, omgiven endast av enstaka bebyggelse i väster och nordost. Ett skolhus ligger ca 250 m öster om kyrkan. Landskapet består av öppna odlingsmarker i sprickdalarna, omgivna av kuperade skogsmarker. Odlingsmarken förekommer främst i dalgången som leder från Kalvöfjorden, ca 2 km sydväst om kyrkan. I övrigt utgörs landskapet av viss skärgårdsbebyggelse. Stala ligger på Orust, ca 29 km sydväst om Uddevalla.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Medeltidskyrka av sten, men i övrigt okänd utformning. Riven i samband med att en ny kyrka uppfördes, något öster om platsen för den gamla.

II: En ny kyrka uppfördes 1646. Kyrkans utformning är inte känd. Riven i samband att ny kyrka uppfördes, ytterligare något längre i öster.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande kyrkan uppfördes 1876, efter ritningar utförda av S Andersson (förnamn okänt). Murarna formar en enskeppig salkyrka med ett tresidigt korutsprång, som innefattar en med skrank avskiljd sakristia, samt torn i väster.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Nyklassicistisk exteriör med inslag av nyromanik. Kyrkans putsade murar orneras av pilastrar och friser. Kor och långhus täcks av ett sadeltak. Tornet har spetsgavlar och spira. Huvudingång i väster via tornets bottenvåning, som fungerar som vapenhus. Ytterligare ingångar för menigheten har byggts i långmurarnas mittpartier. Samtliga ingångar är utformade som perspektivportaler. Kyrkorummet uppvisar endast svaga drag av nygotik. Långhuset täcks har ett tredingstak av brädor med inklädda, synliga sparrar. Även det med trä välvda kortaket har synliga sparrar. Kor och långhus åtskiljs av en vid triumfbåge med textband utåt långhuset, troligen utfört 1913. Altartavlan är en oljemålning på duk från 1878 av Karl Nordström och utförd som en kopia av den i Sankt Jakobs i Stockholm. Tavlan är monterad i ett skrank i tidsenlig, nygotisk stil och som skiljer kor och sakristia. Predikstolen i barock snidades 1645. Orgelläktaren i väster byggdes 1877, likaså den öppna bänkinredningen.