Stäng fönster Karlskrona kn, JÄMJÖ KYRKA 1:1 JÄMJÖ KYRKA

FÖRSAMLING 1995 – JÄMJÖ

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Jämjö kyrka ligger i samhällets västra del, vid väg E22 öster om Karlskrona och 50 m öster om Hammarbyån. Kyrkan är belägen på en avsats högt över vägen och har en vid utblick. Den ligger intill järnvägslinjen Karlskrona - Torsås. Socknen är rik på fornlämningar och präglas av ett tämligen sammanhängande odlingslandskap.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Den rivna medeltidskyrkan var uppförd av gråsten, men är till sin övriga utformning okänd. Riven i samband med att ny kyrka uppfördes, troligen på samma plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den befintliga kyrkan började uppföras 1820 efter arkitekt J. W. Gerss ritningar, och den invigdes 1826. Kyrkan är byggd av gråsten och består av ett rektangulärt långhus med torn i väster över koret.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Exteriören är enkel och osmyckad. De vitputsade fasaderna uppbryts av stora rundbågsfönster. Långhuset täcks av ett sadeltak, tornet kröns av en låg, svagt karnisformad huv. Ingång sker från den östra gaveln. Kyrkorummet har vitputsade väggar och täcks av ett segmentformat trätunnvalv vilande på en profilerad list. Altaranordningen; altarpredikstol i form av en antikiserande tempelfasad, är placerad i en rundvälvd nisch i väster.