Stäng fönster Heby kn, HUDDUNGEBY 3:20 JAN ERSGÅRDEN

Historik
I radbyn Huddungeby finns idag åtta gårdar. Byn, som vid storskiftet 1773 bestod av 18 gårdar, eldhärjades 1834 men återuppbyggdes och fick då en ovanlig planmässig och stilmässigt homogenitet som i stor utsträckning bevarats. Manbyggnaderna utmärker sig i storlek och påkostade utformning med herrgårdsarkitektur som förebild.
Jan Ersgården är granngård till Anders Olsgården. Den timrade manbyggnaden i två våningar från omkring 1840 har fem fönsteraxlar och brutet plåttak.
Flygelbyggnaden av timmer i en våning under tegeltak är uppförd 1835. På fägården på andra sidan vägen återstår två ekonomibyggnader, ett timrat portlider från 1840-talet, inrymmande stall, magasin och vagnslider, samt en stenkällare från samma tid med timrad överbyggnad. Dessa byggnader är timrade, rödfärgade samt har tegeltak.