Stäng fönster Värmdö kn, VÄSTERBY 5:325 NÄMDÖ KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - NÄMDÖ

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Församlingen tidigt utbruten ur Österhaninge (stundom betraktad som kapellförsamling).

LÄGE OCH OMGIVNING - Enligt obekräftad tradition skall ha funnits ett kapell på Nämdö redan under medeltiden. Den nuvarande kyrkplatsen, belägen på en sluttning med havet i söder, har sannolikt anor från tidigt 1600-tal. Kyrkplatsen var i bruk till 1700-talets slut, då den för en hundraårsperiod övergavs. Nytt kapell påbörjades 1796 vid Östanvik, alldeles intill vattnet, en kvarts mil från den gamla kyrkplatsen (ÖSTANVIKS KYRKORUIN, KYRKNÄSET). Kapellet revs 1875 och den befintliga kyrkan uppfördes på Nämdö gamla kyrkplats.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Ett på 1600-talet uppfört kapell på Nämdö brändes i samband med ryssarnas härjningar 1719. Kapellet var sannolikt av trä, men i övrigt okänd utformning.

II: Ett nytt kapell, skonat 1719, hade byggts 1702, i närheten av det gamla. Det knuttimrade kapellet med tillbyggt vapenhus revs redan vid 1700-talets utgång.

III: Häradshövdingen Magnus Blix lät 1796-98 uppföra ett nytt kapell vid Östanvik efter en nu förkommen ritning av Pehr Estenberg i ÖIÄ (ÖSTANVIKS KYRKORUIN, KYRKNÄSET). Ritningen byggde på en bevarad principskiss, sannolikt utförd av Blix själv, och visar en rund centralkyrka med altaret i centrum och predikstolen därbakom. Utöver skissen är en del inredning samt en inventarieförteckning bevarad som vittnar om utseendet på detta tidiga och sällsynta exempel på ett realiserat, nyklassicistiskt centralkyrkoprojekt. Taket täcktes av en lanterninkrönt kupol, och interiören var symmetriskt anordnad med altarpredikstol. På initiativ av Nämdö skärgårds intresseförening återinvigdes kyrkplatsen 1986. På platsen finns en klockstapel, rest 1986, ett kors och de ännu synliga grundstenarna.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - IV: Nuvarande Nämdö kyrka uppfördes i trä 1875-76 efter ritningar av byggmästare Gustaf Blomquist, bearbetade av arkitekt John Smedberg. Den består av ett brett långhus med grunt korutsprång, som även inrymmer sakristia, samt västtorn.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan i enkel, tidstypisk trägotik är välbevarad såväl till exteriör som interiör. Exteriören är klädd med omväxlande liggande och stående panel, numera vitmålad (ursprungligen ljust beige med listverk i en mörkare nyans). Långhusets valmade sadeltak är utdraget även över tornets nedre, bredare parti. Den ursprungliga spåntäckningen ersattes 1912 med plåt. Interiören nås genom västportalen i tornets bottenvåning. Konsolburet, vinklat innertak, med delvis blottad takstolskonstruktion. Mot det ljusa kyrkorummet kontrasterar det blåmålade, grunda korutsprånget med symmetriska dörröppningar till den bakomliggande sakristian. Predikstol och bänkinredning är från byggnadstiden. Flera av kyrkans inredningsdetaljer härrör från de äldre kyrkorna, däribland västläktaren som sannolikt är överförd från den raserade centralkyrkan.