Stäng fönster Norrtälje kn, HALLSTA 2:147 HALLSTAVIKS KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN BYGGNADSREGISTRET - Hallstaviks kyrka byggdes för att fylla behovet av gudstjänstlokal i det samhälle som utvecklats kring Hallsta pappersbruk under 1920- talet. Den är ritad av Ivar Tengbom 1932. Kyrkan är vackert belägen på en skogbevuxen tomt utmed landsvägen. Klockstapeln är uppförd på en bergknalle invid kyrkan. Mellan kyrka och klockstapel är anordnad en begravningsplats. Det är en långhuskyrka byggd i tegel efter traditionell medeltida modell: rektangulär plan, rött fasadtegel i munkförband, korsformad blindering, vidbyggt vapenhus i söder samt branta, kopparklädda sadeltak. Det som utifrån ser ut som ett vidbyggt kor i öster, rymmer sakristian. Interiört är det en salkyrka täckt av ett trätunnvalv. Dekorativa målningar i valvet, på läktarbarriär och predikstol av Gunnar Torhamn.

HISTORIK FRÅN NYA SVENSKA KYRKOR - Liten fasadtegelkyrka med koppartak. Rundbågade fönsteröppningar med djupa, vitputsade yttersmygar i det röda murverket. Utbyggd sakristia på korgaveln. Även vapenhus i separat utbyggnad på södra långsidans västra ände. Formen lik gammal uppländsk stenkyrkotradition. Separat klockstapel på bergknalle mittemot entrén. Enskeppigt kyrkorum med läktare och fasta långbänkar. Välvt tak med målningar på träpanel. Altarmålning av Gunnar Torhamn.

Källa: Illerstad, Lennart: Nya Svenska kyrkor. D1, Svealand. 1990