Stäng fönster Sundsvall kn, KUNGSNÄS 1:35 SELÅNGERS KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Selångers kyrka uppfördes åren 1780-81 efter ritningar av Olof Tempelman. Den byggdes inte långt från den gamla medeltidskyrkan, som står kvar norr om den nya som en ruin. Byggmästare var Daniel Lundqvist från Gävle och svärsonen Johan Christoffer Loëll, vilken ledde arbetet.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulär kyrkobyggnad med tresidig, interiört halvcirkelformad avslutning i öster med vidbyggd sakristia bakom. Senare tillbyggnad på sakristians nordsida med ingång, kapprum och toalett. Torn i väster med huvudingång. Även ingång mitt på sydfasaden.
Materialet är gråsten med tegel i fönster- och dörromfattningar samt i tunnvalvets nedre delar och i absidens valv. Tillbyggnaden uppförd med tegel. Fasaderna vitputsade med mörkbrun målad sockel. Koppartak, ursprungligen spåntak.

EXTERIÖR - Grunddragen återgår på Tempelmans ritning. Dock avviker den uppförda kyrkan dels beträffande östpartiets avslutning och sakristians läge dels beträffande långfasadernas utsmyckning. Arkitekten hade tänkt sig en rak avslutning i öster och sakristian förlagd på nordsidan. De djupa i jämförelse med fönsterna stora fönsternischerna, pilastrarna samt portalens framspringande omfattning återfinns ej på Tempelmans ritning, som uppvisar rena murytor endast avbrutna av enkla fönsteröppningar och dörröppningar.Tornets hörnmarkeringar ovanför gördelgesimsen är i senare tid borttagna. Förutom byte av takmaterial och tillbyggnad vid sakristian sannolikt oförändrad sedan byggnadstiden.

INTERIÖR - Interiören har i stort sett behållit sin ursprungliga karaktär. Väggarna är putsade i gulvitt. Högt tunnvalv av trä av trä och tegel indelat med dubbla gördelbågar vilande på kopplade pilastrar. Skendörr som pendang till sakristiedörren på korväggen. Altaruppställning och predikstol utförda av Olof Berggren från Borgsjö 1790-91. Altaruppställningen består av en arkitektonisk uppbyggnad målad gråblå med förgyllda detaljer. I mitten står ett stort kors med törnekrans och svepeduk. I krönet den uppstånde Frälsaren, treenighetssymbol inom strålar samt änglar och överst en gyllene krona. På altaret står förbundsarken med två keruber. Altaruppställningen omges med draperimålning, skenarkitektur och illusoriskt kasettak. Predikstolen är prydd med förgyllda emblem, i bakgrunden grönblå draperimålning. Skenperspektivet och draperimålningarna sannolikt utförda av Jonas Wagenius och hans gesäll Jöns Asplund 1796.
En öppen bänkinredning, som tillkom 1905 omvandlad till sluten 1938-39. Läktarens tillkomsttid är osäker, eventuellt byggdes den inte förrän vid inköpet av orgeln 1838. 1938-39 utvidgades den och det utspringande mittpartiet tillkom. Under läktaren lösa skåp och en modern spiraltrappa. Skärmar mot kyrkorummet. Orgelfasaden med öppet mittparti, tillhör 1838 års orgel, verket byggt1976. Golvet belagt med korkoplastmattor.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 4, Härjedalen, Jämtland, Medelpad och Ångermanland. 1997