Stäng fönster Kinda kn, HÄGERSTAD 1:1 M.FL. HÄGERSTADS GAMLA KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - HÄGERSTAD

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger 10 km ostnordost om Kisa i Stångådalen på en markerad höjd med vid utsikt över odlingslandskapet och sjön Striern. Vid kyrkan finns dagis och församlingshem. Gamla kyrkan ligger 700 m nordnordost om den nya, naturskönt vid Striern där även prästgården är belägen.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - I: Kyrkan är murad av gråsten och består av ett rektangulärt långhus med ett rakslutet korparti och sakristia i norr. Av den äldsta romanska kyrkan återstår långhuset. Till den hade ett vapenhus i trä byggts under senmedeltiden. År 1602 revs det ursprungliga smalare och rakslutna koret och ersattes av ett korparti av långhusets bredd. Den tunnvälvda sakristian tillkom sannolikt ganska snart därefter. Det senmedeltida vapenhuset revs 1682 då ett nytt byggdes, även det sedermera rivet.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan övergavs vid 1800-talets mitt, tömdes vartefter på sin inredning och stod som ruin fram till 1936-39 då den restaurerades och sattes under tak. Kyrkans naturstensmurar är blottade och täcks sedan restaureringen av ett spånklätt sadel-tak. Kyrkorummet hade ett träkassettak som år 1608 dekorerades av Matz målare, med gammaltestamentliga scener. Målningarna har dock till största delen förstörts. De i taket finns dock avtecknade av Nils Månsson Mandelgren och enstaka bitar av taket tillvaratogs och fördes till SHM. Efter att fönstren förstorades 1742 tillkom draperimålningar runt dessa, som fortfaran-de är synliga i kyrkorummet. Även kyrkorummets murar står oputsade, golvet är belagt med klinkers. Fönster sattes in 1976, men eftersom kyrkan står utan uppvärmning används den bara sommartid.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - Dopfunten från mitten av 1200-talet står ni i Hägerstads nya kyrka. En predikstol från 1681 förvärvades tillsammans med en järnbeslagen dörr från 1200-talet till Statens historiska museum, Stockholm. Predikstolens ljudtak hänger kvar i gamla kyrkan. I Statens historiska museum finns även två altarskåp. Det ena är ett nordtyskt arbete från slutet av 1400-talet, det andra är ett verkstadsarbete, tillverkat omkring 1520 av Virgo Immaculatamästaren eller en elev till denne.