Stäng fönster Göteborg kn, NORDSTADEN 11:1 SAHLGRENSKA HUSET

Historik
Den tre våningar höga bygganden i gult tegel under ett lågt valmat tak uppfördes 1753 som handelshus och bostadspalats för kommerserådinnan Birgitta Sahlgren efter ritningar av stadsarkitekten Bengt Wilhelm Carlberg. Huset innehades en tid av konstsamlaren Gustaf Adolf Sparre. Fasaden mot Stora Hamnkanalen har en mittrisait med rusticerade lisener och rusticerad bottenvåning. Ursprungligen hade byggnaden mansardtak, som år 1856 ersattes med det nuvarande. 1909, sedan Göteborgs stad inköpt huset, gjordes en ombyggnad för drätselkammaren, varvid bl.a. entrén försågs med den nuvarande portomfattningen i barockstil. Invändigt finns väl bevarade, gustavianska interiörer av hög klass från sparreska tiden, vilka restaurerades 1969.

Huvudbyggnadens välvda källare med port ut mot Norra Hamngatan användes ursrpungligen som magasin. På första våningen fanns kontor. Andra våningen var den förnämsta med tre rum i fil längs gatan. Tredje våningen innehöll bl a sovrum. I gårds- och flygelbyggnaderna hade man kök, förråd, bostäder för anställda, stall och vagnsbodar. Byggnaden stannade i familjen Sahlgrens ägo till 1846.

År 1855 tog grosshandlare C E Billqvist över och lät genomföra ombyggnader enligt ritningar av A W Edelsvärd.

Handelsbolaget Johansson och Carlander stod som ägare 1873-05. Kompanjonerna var ursprungligen grosshandlare i textilbranschen och blev 1880 ägare till Gamlestadens fabriker.

År 1905 köptes huset av Göteborgs stad som fortfarande äger det. Efter en ombyggnad 1909 flyttade drätselkammarens och byggnadsnämndens verksamheter in i byggnaden.

KÄLLA: Hus för Hus i Göteborgs stadskärna. Göteborgs stadsbyggnadskontor/stadsmuseum. Kungälv 2003. ISBN 91-89088-12-3