Stäng fönster Vetlanda kn, KARLSTORP 6:1 KARLSTORPS KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Den medeltida träkyrkan revs 1760, då en ny kyrka byggdes av byggmästare Petter Fröling. Sakristian utgörs troligen av träkyrkans stensakristia, som omtalas 1718. Ritningar saknas. Den tornlösa kyrkan med klockstapel från 1740 är mycket välbevarad och ligger högt i en sluttning med vidsträckt utsikt.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt, något skevt kyrkorum med rakslutet kor i öster, rymlig sakristia i norr och litet vapenhus med rundade hörn i väster. Ingång i söder mitt emot sakristian. Uppförd i gråsten, slätputsad i vitt med asfaltstruken sockel. Färgspår, observerade vid senaste renoveringen, tyder på att den ursprungliga avfärgningen ovan sockeln varit rosa. Det ursprungliga spåntaket ersattes 1915 av enkupigt rött tegel.

EXTERIÖR - Släta och osmyckade yttermurar, höga rundbågiga fönster, eventuellt förstorade under 1800-talet. Vapenhusets tak konkavt svängt, knappt inpassat mellan de övre läktarfönstren. Hög stentrappa till sydportalen, som förbättrats till jubiléet 1860 enligt inskription.

INTERIÖR - Det förhållandevis korta och breda kyrkorummet har kvar mycket av sin ursprungliga karaktär, dels från byggnadstiden, genom att originalmålningar på bänkfronter och läktarbarriär tagits fram, dels från 1830-talet, då predikstol och altarordning tillkom. Den enda mer iögonfallande förändring som skett är Einar Forseths Altarmålning "Bergspredikan" från 1936, infattad i 1838 års klassicerande ramverk. Den ersatte Sven Gustaf Lindbloms kopia från 1841 av Fredric Westins "Kristi uppståndelse", som nu hänger på nordväggen. Dessförinnan hade kyrkan altarskåp och predikstol från den gamla kyrkan. Den nuvarande predikstolen, som tillkom ca 1838, har ljudtak med mindre diameter än korgen och enkel draperimålning på väggen. På de slutna bänkkvarterens fronter och på läktarbarriären ses de ursprungliga blomstermålningarna och marmorerade spegelfälten från 1765. På läktarbarriären återges Jesus och apostlarna, målad 1774 av D Meijer. Enligt 1828 års inventering var färgsättningen på bänkar och läktarbarriär vit med marmorering i rött och blått medan altarringen var blå med röda och gröna lister och blomstermotiv i spegelfälten. Ståtlig orgel med verk från 1876, byggd av Erik och Sven Nordström. Läktaren är ej underbyggd och pelarnas marmorering i rosa och grönt ursprunglig.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2, Småland och Öland. 1993