Stäng fönster Ovanåker kn, ALFTA KYRKBY 6:3 BÅNGAGÅRDEN

Historik
Bångagården tillkom år 1830 genom klyvning av hemmanet Alfta kyrkby nr 6. Gården förlades till utkanten av byns marker, på gränsen till grannbyn Runemo. På platsen fanns tidigare ett soldattorp vars ägare hetat Bång, ett namn som kom att föras vidare även till den nya gården.
Från gårdens äldsta tid härrör två bostadshus, båda byggda i timmer på stengrund och försedda med tegeltak. Vinterstugan, en parstuga i två våningar med locklistpanelade fasader fungerade fram till 1870-talet som mangårdsbyggnad. Sommarstugan, som är en enkelstuga i en och en halv våning förefaller ha fungerat som undantag. Den är i söder sammanbyggd med stallet till en länga med opanelade fasader.
De båda bostadshusen är försedda med rikt snidade och målade brokvistar av empiretyp. Vinterstugans brokvist är tillverkad år 1845 av snickaren Per Persson i Älvlkarhed, troligen som ett led i en större upprustning inför ett bröllop. Sommarstugans brokvist tillkom 1853.
Invändigt är vinterstugan delvis moderniserad omkring år 1950. Av äldre interiörer återstår framför allt den s k vinterstugan i byggnadens östra del. Detta rum är helt panelklätt med slät bröstpanel och räfflade pilastrar i blått mot vita väggfält. Sommarstugans inredning är intakt bevarad. Bottenvåningens stuga och kammare är inredda på samma sätt som vinterstugan, med den skillnaden att inga invändiga måleriarbeten utförts. Vindsvåningen är i huvudsak oinredd.
Till gårdens äldsta bebyggelse hör även ett härbre samt en bryggstuga, byggd över en välvd stenkällare. Bryggstugan är av ålderdomlig typ med tvåcellig plan och byggnadsdetaljer av 1700-talstyp. Det troliga är att det tidigare tillhört soldattorpet. Både härbret och bryggstugan är knuttimrade och rödfärgade. Bryggstugan har tegeltak medan härbrets tak är täckt med pannplåt.
År 1877 uppfördes en ny mangårdsbyggnad i en och en halv våning vid gårdsplanens södra sida. Den byggdes i stolpverk med fyllning i nöthårsarmerat lerbruk; en ovanlig byggnadsteknik i dessa trakter. Byggnaden har genomgått en omfattande modernisering under 1970-talet.
Till fastigheten hör även en ladugård, troligen uppförd under 1800-talets senare hälft, två kornlador och en vedbod. Vedboden är byggd i regelverk med slät panel medan övriga byggnader är knuttimrade.
Beslut om byggnadsminne 1990