Stäng fönster Bollnäs kn, VOXSÄTTER 4:30 STYFSTORPET

Historik
Förutom bondebefolkningen har byarna Lenninge och Voxsätter haft en omfattande utanvidsbebyggelse med många hantverkare och torpare. Det militära inslaget har varit stort, tex fanns här femton personer med militära beteckningar år 1840. Förutom officersboställen fanns flera soldattorp i de båda byarna.
Storskiften genomfördes i Voxsätter och Lenninge byar 1770-71. Soldattorpet Styfs fanns då fortfarande inte anlagt. Däremot vid laga skifte1860 finns torpet på "soldatjord", av byn Voxsätter samfälld ägd mark.
Soldaten Per Persson Styf, född 1790, började sin tjänst vid roteln nr 94 Lenninge år 1811 och slutade som korpral 1846. Han gifte sig 1818 och troligen är det i samband med giftet som soldattorpet byggs. Per Styf byggde själv torpet och ägde byggnaderna som brukligt var inom Hälsinge regemente.
När soldaten Per Styf blev "gratialist" 1846 blev hans son Johan soldat nr 94 och övertog torpet. Johan innehade sedan torpet till sin död och yngste sonen Olof, med sergeants grad men inte indelt soldat, ärvde torpet.
Eftersom soldaterna Styf efterträdde varandra bodde man kvar och odlade samma mark som också med tiden utvidgades. Johan Styf - andra generationen soldat Styf - kunde 1888 köpa ett öresland av Voxsätter nr 4. Olof Styf utökade torpet ytterligare med ett änge 1907 och slutligen också själva gårdstomten som varit allmänning ända till 1953. Torpet består av en mangårdsbyggnad i en och en halv våning, ladugård med bryggstuga hopbyggd med en stor hölada. Ett härbre och en mindre bod under pulpettak ligger också vid gårdsplanen och ett stycke utanför ligger en tröskloge med tillbyggd halmbod och en jordkällare. Byggnaderna har ändrats och byggts till vid generationsväxlingarna men efter en modernisering strax efter senaste sekelskiftet har inga större förändringar skett än målning och tapetsering på 1950-talet. Torpet utgör en komplett miljö med alla byggnader och trädgård bevarade samt en ursprunglig vägmiljö där "Styfsgata" går över fastigheten och tätt intill staketet.
Beslut – Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Gävleborgs län, 1996-06-17, Dnr 221-10523-95