Stäng fönster Laholm kn, SKOTTORP 1:39 SKOTTORPS SLOTT

Historik
Skottorp är känt sedan 1436. Det nuvarande slottet påbörjades på 1660-talet efter ritningar av Nicodemus Tessin d ä. Byggherre var kungl. Sekreteraren Frans Joel Örnestedt, en av Karl XI:s pålitligaste tjänare; det var också här som kungen gifte sig med Ulrika Eleonora av Danmark. Sitt nuvarande utseende fick slottet efter en genomgripande ombyggnad på 1820-talet efter ritningar av arkitekten Carl Fredrik Sundvall.
Slottet är byggt av tegel i två våningar under ett lågt sadeltak. Huvudfasaden har två torn, vars huvar är lanterninkrönta och har karnissvängt nedre fall. Taken är plåtklädda. Huvudingången markeras av en gavelkrönt mittrisalit med balkong medan trädgårdsfasaden har en mittrisalit om tre fönsteraxlar med rusticerad bottenvåning och en terrass framför.
Till anläggningen hör två par flygelbyggnader av tegel under plåttak, de inre i en och en halv våning, de yttre i en våning med kvadratisk grundplan. Slottets och flyglarnas fasader är putsade och avfärgade i blekt gulockra samt vitt.