Stäng fönster Bengtsfors kn, TISSELSKOGS STOM 1:10 TISSELSKOGS KYRKA

FÖRSAMLING 1995: TISSELSKOG

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Socknen är belägen i den östra delen av de norra dalbygderna, ungefär 2,5 mil sydväst om Åmål. Kyrkan ligger på krönet av en kulle, inte långt från Råvarpens strand, i ett kuperat skogslandskap över högsta kustlinjen, där odlingsmarken ligger högre än bebyggelsen.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: En träkyrka fanns troligen under medeltiden. Ersatt med ny kyrka, sannolikt på samma plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den nuvarande träkyrkan består av ett rektangulärt långhus, i öster avdelat i ett korparti med bakomliggande biutrymmen, utbyggd sakristia i norr samt torn i väster. II: En ny träkyrka med torn i väster, det nuvarande, uppfördes 1724-27. Kyrkan var invändigt stofferad av målaren Zetterström, men målningarnas utformning och omfattning är inte närmare kända. Riven, förutom tornet och delar av västgaveln, i samband med att ny kyrka uppfördes på samma plats. III: Den nuvarande kyrkan uppfördes 1877, intill föregångarens kvarstående torn. Vid en ombyggnad 1977, efter förslag av arkitekterna Uno Asplund och Janne Feldt, gjordes omfattande förändringar av kyrkorummets disposition. En ny altarvägg, med grund nisch för altaret, avdelade långhuset från en bakomliggande sakristia (den äldre sakristian togs i bruk som personalutrymme).

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Exteriören i enkel nygotik härrör i allt väsentligt från byggnadstiden. Kyrkan är utvändigt fodrad med vitmålad locklistpanel; fönsteröppningarna har spetsvinklad form. Långhuset har ett skiffertäckt sadeltak, sedan 1977 avvalmat i öster, medan tornet kröns av en plåtklädd spira. Ingång i väster via tornets bottenvåning. Kyrkorummets väggar och tredingstak har panelklädsel, som till viss del härrör från en restaurering 1915-16. Vid denna restaurering förändrades även kyrkans altararrangemang. Ett korfönster igensattes och det ursprungliga altarkorset ersattes med en altaruppsats från 1735, vilken ursprungligen stått i den föregående kyrkan. Kyrkorummet förkortades väsentligt vid restaureringen 1977. Då avskärmades även utrymmet under orgelläktaren med vikbara gallerskärmar av trä. Predikstolen härrör möjligen från kyrkans byggnadstid, men har 1977 kompletterats med en baldakin.