Stäng fönster Gotland kn, VISBY HYPOTEKET 1 KV HYPOTEKET 1

Historik
KVARTERET HYPOTEKET - Kvarteret Hypoteket är centralt placerat i Visby innerstad. Det är rektangulärt till formen och gränsar med långsidorna till Hästgatan i norr och Volters gränd i söder, samt med kortsidorna mot Mellangatan i öster och Strandgatan och Donners plats i väster. Före den nu rådande fastighetsbenämningen tillhörde Hypoteket Strandrotens andra kvarter med tomterna nummer 10-11. Idag är kvarteret uppdelat på två fastigheter.
Kvarteret hade under medeltiden en ur affärssynpunkt strategisk placering med ett läge intill stadens då viktigaste handelsstråk. Vid denna tid löpte en smal gränd genom området i öst-västlig riktning och delade det i två långsmala kvarter. Det norra av dessa kvarter tog även halva nuvarande Hästgatan i anspråk, eftersom den var betydligt smalare än idag. Under medeltiden kan det ha funnits sammanlagt 22 stenhus på kvarterets båda delar, varav 18 är kända idag.
På 1600-talet låg antagligen en stor del av kvarteret öde och i ruiner. Mot slutet av århundradet köptes den mark som i stort sett motsvarar Hypoteket 1 upp av rådmannen Johan Wolter, som lät uppföra de två större stenbyggnader som ännu finns på fastigheten. Wolter gav också upphov till namnet på den gränd som ligger söder om fastigheten. Kvarteret fick sin nuvarande utbredning under 1800-talet, då en del av kvarterets mark styckades av till förmån för Hästgatans breddning. Kort därefter lades även den genom kvarteret löpande gränden igen. Den igenlagda gränden var delvis överbyggd av ett valv, som idag är inbyggt och bevarat i byggnad 1 på Hypoteket 2. Under 1800-talets slut uppfördes de byggnader som idag står på Hypoteket 2, den ena för hotellverksamhet och den andra för butiksändamål.
Kvarteret domineras av stora och pampiga byggnader som representerar de borgare och köpmän som ursprungligen ägde kvarterets fastigheter. Sedan 1870-talet finns Gotlands Hypoteksförening i huvudbyggnaden på Hypoteket 1. I övrigt finns idag kontorslokaler, restaurangverksamhet samt i viss utsträckning även bostäder i kvarteret.
HYPOTEKET 1 - Fastigheten Hypoteket 1 utgör kvarterets södra och västra del och gränsar därmed till Hästgatan i norr, Volters gränd i söder, Mellangatan i öster, samt Strandgatan och Donners plats i väster. Idag finns det bank, kontor och restaurang på fastigheten. Under medeltiden utgjorde fastigheten ett eget kvarter som var exploaterat till hela sin yta med två stenhuslängor. Av dessa kvarstår rester av fyra hus, men under mark finns lämningar efter ytterligare nio hus. Det medeltida kvarteret var uppdelat i två tomter, varav den södra betecknades som öde i en köpehandling från 1681, vilket torde innebära att dess bebyggelse låg i ruin.
1697 slogs de båda tomterna samman till nuvarande omfattning i samband med ett köp av rådmannen Johan Wolter. På kartan från 1696-97 finns det på tomten ett stenhus med gårdsrum och en bod. Wolter lät med största sannolikhet rusta upp de förfallna byggnaderna, vilket säkert delvis även omfattade nybyggnation. Enligt husklassifikationen från 1785 fanns det på fastigheten, som vid denna tid åter var uppdelad i två tomter, ett stenhus i två våningar och ett stenhus i en våning, båda med tegeltak. Här fanns även ett stall av trä samt ett trähus med tegeltak. Den nordvästra delen av nuvarande tomt köptes in 1787 och var fram till 1856 bebyggd med ett mindre skiftesverkshus.
Idag finns två kalkstensbyggnader på fastigheten. Huvudbyggnaden, är placerad med gaveln mot Donners plats i väster och med långsidan invid Volters gränd i söder. Den andra byggnaden ligger öster om den första byggnaden, med långsidan längs Volters gränd. Båda dessa byggnader fick sitt nuvarande utseende i samband med att Gotlands Hypoteksförening övertog fastigheten 1875. Den östra byggnaden tillbyggdes 1969 åt sydost med ett bostadshus. Inkilat mellan den äldre bebyggelsen finns ett gårdshus i snickarglädjestil som troligen uppfördes under 1880-talet.
Fastigheten har två gårdar. I nordvästra hörnet längs huvudbyggnadens norra sida, där huvudentrén är placerad, finns en upphöjd terrass omgärdad av en låg häck samt en låg mur med trappa. Detta utseende har platsen haft åtminstone sedan sent 1800-tal. 1995 anlades här en uteservering till restaurangen i huvudbyggnadens källare. Ytterligare en gård finns i sydost, vilken avskiljs från gatan med en hög kalkstensmur, sammanbyggd åt väster med byggnader från 1969. Den nedre delen av gårdsrummet har kvar en äldre karaktär med det välbevarade gårdshuset. Den övre delen utgör en parkering med en carport från 1969.