Stäng fönster Övertorneå kn, JUOKSENGI 10:42 JUOKSENGI KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN NYA SVENSKA KYRKOR - Juoksengi kyrka är en stiftelsekyrka som ägs och förvaltas av byborna, med bidrag från församlingen.

Kyrkan är byggd i tegel och trä kyrkorummet har rektangulär plan och ett brant sadeltak. Gavlarna är murade i rött tegel, långsidorna är vita. Taket är belagt med eternit. Församlingsdelen har platt, pappklätt tak. Klockstapeln byggdes 1971 efter arkitektens ritningar. 1994 ersattes den, pga. rötskador, av en likadan.

Kyrkorummets branta takfall är klädda med vitlaserad träpanel och bärs upp av limträbalkar. Även långsidornas väggar täcks av vitlaserad panel, gavelväggarna är vitputsade. Kyrkan har trägolv och bänkar i öppna kvarter. Tre vertikala fönster i färgat glas pryder altarväggen.

KÄLLA: Hållén, Agneta, Nya svenska kyrkor III. Rapport RAÄ 1997:1. Stockholm 1998