Stäng fönster Gotland kn, GANTHEM KYRKOGÅRDEN 1:1 GANTHEMS KYRKA

Historik
Ganthems kyrka är murad av natursten och består av långhus med lägre, smalare absidkor, västtorn samt sakristia i norr. Kyrkan härstammar till största delen från romansk tid. De äldsta murarna återfinns i absidkoret, som härstammar från 1100-talets senare hälft. Under 1200-talets förra hälft tillkom det tvåskeppiga långhuset och tornet; långhusets östgavel byggdes väster om korets västvägg, på så vis tillkom den dubbla triumfbågen. Sakristian tillfogades 1930. Exteriören präglas av det höga tornet med kolonnettförsedda ljudgluggar i två våningar samt åttkantig spira. Kyrkan har rundbågiga fönsteröppningar på södra sidan, varav det västra (ovanför sydportalen) är ursprungligt. Rundbågsportaler finns i tornets västmur och i långhusets resp. korets sydmur. Kyrkorummet täcks av fyra kryssvalv, uppburna av en mittkolonn. En s.k. ljudkruka finns inmurad i korvalvets topp. Kalkmålningar från 1400-talet pryder långhusets väggar. Passionsfrisen på norra sidan har aldrig varit överkalkad, vilket är ovanligt; övriga målningar framtogs 1967. Senare tiders åtgärder innefattar ny bänkinredning och läktare (nu borttagen) 1882, samt restaurering 1966-67 efter förslag av domkyrkoarkitekten Eiler Græbe

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1998.