Stäng fönster Gotland kn, VISBY SKOLAN 1 KONSTMUSEET

Historik
KVARTERET SKOLAN - Kvarteret Skolan utgör ett kvadratiskt område i den medeltida stadskärnans centrala del. Det avgränsas av Mellangatan i väster, Bremergränd i norr, S:t Hansgatan i öster och Brännerigränd i söder. Kvarteret ingick tidigare i S:t Hansrotens första kvarter med tomtnummer 4-6. Den sydvästra delen ingick i Strandrotens tredje kvarter, med tomtnummer 5.
Kvarteret Skolan var under medeltiden och fram till 1600-talet indelat i fyra mindre kvarter, avgränsade av smala gränder löpande i öst-västlig riktning. Sannolik slogs de två norra kvarteren samman till ett, liksom de två södra, i början av 1600-talet. Någon gång i slutet av 1600-talet slogs även dessa två kvarter ihop och formen för dagens kvarter bildades. Kvarterets bebyggelse har sedan dess och fram till åtminstone 1912 varit uppdelad på fyra olika fastigheter. Idag består kvarteret av två fastigheter.
Under medeltiden var kvarteret tättbebyggt med stenhus. Efter arkeologiska undersökningar utförda under 1900-talet har den gängse medeltida, täta bebyggelsestrukturen kunnat påvisas. Den medeltida bebyggelsen ödelades av en brand på 1600-talet. Idag karaktäriseras kvarteret av en tidsmässigt varierande bebyggelse. De få byggnaderna som ingår speglar olika tidsskeden och visar på en kontinuitet från medeltiden och fram till idag.
SKOLAN 1 - Skolan 1 utgör den norra delen av kvarteret och är den större av kvarterets två fastigheter. Den gränsar till S:t Hansgatan i öster, Mellangatan i väster samt Bremer-gränd i norr. Vid 1600-talets slut motsvarade tomterna nummer 57, 58 och en del av 59 den nuvarande fastigheten. Vid slutet av 1700-talet ändrades tomtbeteckningarna och även tomtindelningen. Nuvarande fastighet motsvarades då av S:t Hansrotens första kvarter, tomt nummer 5 och del av 6. Tomten erhöll nuvarande utformning på 1930-talet, då den också ändrade beteckning till Skolan 1.
Bebyggelsen i kvarteret har varierat genom tiderna. År 1697 var tomten bebyggd med ett sten- och trähus som låg i norra delen och sträckte sig i öst-västlig riktning över hela kvarteret, samt två korsvirkeshus. I husklassifikationen från 1785 anges att tomten vid det tillfället var bebyggd med ett trähus i två våningar, ett hus av sten och trä, samt två lador, stall och kohus, samtliga med tegeltak. Gränden som gått som förlängning från Hamburge-gränd, från S:t Hansgatan till Mellangatan, var då försvunnen. Träbyggnaden som nämndes i husklassifikationen var den byggnad som med gaveln vänd mot S:t Hansgatan låg i den sydöstra delen av den nuvarande fastigheten fram till 1930-talet.
År 1766 inköptes nästan hela kvarteret av köpmannen Nils Butendorph. På 1780-talet kom fastigheten att tillhöra Kronobränneriet och marken användes som vedgård. Under 1847-48 uppfördes Gotlands första folkskola centralt på tomten. Byggnaden är uppförd efter ritningar av C Bergman i kalksten, två våningar hög med inredd vind och källare under tegeltäckt sadeltak. Fasaden är slätputsad och gulavfärgad. Efter totalrenoveringen av skolbyggnaden 1988 inreddes den till konstmuseum. Vid fastighetens södra gräns finns en förrådsbyggnad från tiden kring 1950.