Stäng fönster Kiruna kn, JUKKASJÄRVI KYRKA 1:1 JUKKASJÄRVI KYRKA

Historik
Jukkasjärvi kyrka är belägen på en gammal samisk kyrkplats i en trakt med ålderdomlig prägel. Kyrkan uppfördes 1726. Det rektangulära långhuset är byggt i timmerkvistkonstruktion, dvs. kyrkan är en s k blockpelarkyrka vilket innebär att långsidorna har timrade strävpelare. Jukkasjärvi kyrka är som sådan den enda bevarade i vårt land. Delar av äldre kyrka från 1607 ingår i den nuvarande. Sakristian vetter mot norr och vapenhuset står i söder. Kyrkorummet täcks av ett tunnvalv. 1747 brädfodrades ytterväggarna. 1783-85 utfördes en stor restaurering, som bl a omfattade ny inredning och byggande av läktare. Närmast följande restaureringar utfördes 1890 och 1907. Sistnämnda år fick kyrkan en ny altaruppsats, ritad av Carl Westman. Den borttogs vid ett senare tillfälle. Interiören restaurerades 1953-54 under Arvid Falkenberg. Större delen av östväggen upptas av Bror Hjorths triptyk från 1958 i relief, målad i klara färger och framställande Lars Levi Laestadius.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1993-2000