Stäng fönster Bjuv kn, VRAMS GUNNARSTORP 2:1 VRAMS GUNNARSTORPS SLOTT

Historik
Vrams Gunnarstorps slott är en sluten fyrlängad anläggning i tegel. Norra längan går tillbaka till 1500-talet. Övriga längor är uppförda mellan 1633 och 1645 av den danske riksamiralen Jørgen Wind och hans hustru Ingeborg Ulfstrand. Slottet restaurerades på 1850-talet, då homejernas barockgavlar, fasadernas putsornamentik och tornens lanterniner tillkom. Herrskapets huvudvåning inreddes på 1630-talet i södra längan, där de kraftiga bjälktaken försågs med dekorativa målningar. Dessa är nu dolda under senare tillkomna gipstak utom i de stora gavelsalarna. Ekonomilängorna byggdes på 1850-talet i Bruniusstil. De har kraftiga gråstensmurar med blinderade trappgavelrösten av rött tegel samt tegeltak. Exteriörerna har i stort sett bibehållits i ursprungligt skick. Parkanläggningens dammar och dess buxboms- och avenboksboskéer från 1600-talet respektive 1730-talet är av synnerligen stort kulturhistoriskt, dendrologiskt och trädgårdshistoriskt intresse.