Stäng fönster Sundsvall kn, FYRBÅKEN 3 BIRGITTAKYRKAN

Historik
Uppdraget att rita kyrkan gick till Carl-Axel Acking, professor och domkyrkoarkitekt i Lund. Den 23 oktober 1968 godkände kyrkofullmäktige det slutgiltiga förslaget, byggnadsarbetet påbörjades i maj 1970 och den 30 januari 1972 invigdes Birgittakyrkan av biskop Arne Palmqvist.

(Carl-Axel Acking (1910-2001) – var ledande svensk arkitekt under 1950- och 60-talen, han arbetade på 1930-talet som assistent till Gunnar Asplund och med¬verka¬de vid tillbygg¬naden och inred¬ning¬en av Göteborgs tingsrätt. Han var en av huvudarki¬tekterna för Helsingborgsutställningen, H55. Ritade möb¬ler för KF, NK och Svenska Mö¬bel¬fab¬riker¬na i Bodafors. Använde ofta böjt trä och form¬pressad fanér i sina möbler, bl a i en serie stapelbara stolar för Svenska Möbel¬fa¬briker¬na, stolen Wexjö hade sits i sadel¬gjord och hylla för psalm-boken, 1958. Lunningpriset 1952. )

Se även tidigare inventeringar